Artikel

5 verktyg som vi på Kodamera inte klarar oss utan

Adam Evertsson
Adam Evertsson9 mars 2022

För att Kodameras digitala kugghjul ska snurra krävs rätt personer på rätt plats, samt teknik som möjliggör en agil produktionskedja. Fem av de verktyg som vi använder – och dessutom kan rekommendera – presenterar vi kortfattat här!

Svartvitt foto med bilder av verktyg

Fibery – “Sparar ofantligt mycket tid”

Vad: Ett planeringsverktyg som gör att Kodamera kan samordna sitt arbete och hålla ordning på vad som ska göras i enskilda projekt, bland annat genom att gruppera planerade och genomförda åtgärder. I verktyget finns också tidsregistrering, vilket resulterar i ett transparent faktureringsunderlag där det är enkelt att visa hur budgeten har fördelats.
Alternativ: Jira & Harvest, med flera.
Fördelar: Det går att skräddarsy det egna gränssnittet utifrån varje individs önskemål. Varje individ kan därför själv modellera sitt flöde för att få bästa möjliga översikt.
Omdöme: “Fibery underlättar vår administration och gör så att vi inte behöver pussla ihop beräkningar i olika kalkylark, eftersom vi i realtid kan se i vårt gränssnitt hur vi jobbar dagligen. Det innebär att vi inte går i taket med våra olika budgetar och att vi sparar ofantligt mycket tid”, säger Mikael Sjövind, arkitekt på Kodamera. 

»» Fibery.io

Airtable – “High-tech-version av ett Excelark”

Vad: Används för att skapa egna datastrukturer, bland annat i fall där man vill lista och gruppera användarbehov i projekt, för att sedan koppla dem till specifika funktioner. I Airtable går det också att importera data, och möjligheten finns att presentera den som en webbplats. Kodamera använder därtill Airtable som en innehållskalender, i det här fallet inom marknadsföring och innehållsproduktion.
Alternativ: Jira, Trello & Google Sheets, med flera.
Fördelar: Ett lättrörligt och flexibelt verktyg som gör det lätt att överskåda befintlig information och data i ett projekt.
Omdöme: “Airtable är som en high-tech-version av ett Excelark, kan man säga. Det som är grymt med det är att många “no code”-verktyg, exempelvis Stacker HQ, börjat stödja det, vilket gör att man kan koppla på Airtable mot dessa och öka användbarheten ännu mer”, säger Vigfus Valgeirsson, digital designer och utvecklare på Kodamera.

»» Airtable.com

Stacker HQ – “Experimentera med layouter mot riktig data”

Vad: Ett verktyg som låter dig bygga upp gränssnitt utifrån den information du vill visa, snarare än att de behöver målas upp på frihand, vilket är fallet i många andra designverktyg. Stacker går också att koppla ihop med Airtable för att importera data från en befintlig sajt, mappa upp den och därefter presentera den på ett tydligt sätt.
Komplement till: Manuella designskisser.
Fördel: Det blir enklare att vara flexibel och ta snabba beslut i projekt, eftersom man – tillsammans med kunden – enkelt kan visualisera befintlig data via realistiska gränssnitt som ger en känsla av hur slutresultatet skulle kunna bli. 
Omdöme: “Det är stor skillnad på att lista tio eller hundra objekt – med Stacker HQ kan vi snabbt experimentera med layouter mot riktiga data”, säger Mikael Sjövind.

»» StackerHQ.com

Figma – “Tagit designervärlden med storm”

Vad: Ett onlineverktyg som är till för att skapa design, såsom appar och andra gränssnitt, där möjligheten finns att jobba simultant från olika datorer med samma projekt och fil.
Alternativ: Sketch & Photoshop, med flera.
Fördelar: Tack vare att filen finns sparad i “molnet” så är det lätt att hålla reda på vilken den senaste versionen av filen är. Kunddynamiken förändras också då beställaren enklare kan följa med i projektets olika processer och ge feedback mitt under dessa snarare än efteråt, vilket sparar tid. 
Omdöme: “Figma har tagit designervärlden med storm de senaste åren, och just för att skapa UI (användargränssnitt) och digitala miljöer är det klockrent. Att kunna jobba online och vara plattformsoberoende är fantastiskt”, säger Vigfus Valgeirsson.

»» Figma.com

Whimsical – “Gör processen strömlinjeformad”

Vad: Ett designverktyg som framförallt används i konceptsammanhang där man snabbt kan skapa skisser och mindmaps, bland annat i samband med workshops. Det finns dels en digital arbetsyta att rita objekt på, dels färdiga webbelement som går att använda rakt av.
Alternativ: Miro.
Fördelar: Ett enkelt och tidseffektivt verktyg som dessutom utvecklas i rask takt, och därmed hela tiden får nya funktioner och tillägg. 
Omdöme: “Det som är så bra med Whimsical är att det är så väldigt enkelt. Ramarna är relativt tajta och det gör processen strömlinjeformad. Det är ett riktigt bra verktyg för att snabbt få ner saker på pränt”, säger Vigfus Valgeirsson.

»» Whimsical.com

Är det här verktyg du hade velat testa?

Då kanske du själv arbetar inom IT-branschen och söker efter en ny utmaning? Hör av dig till oss och skriv gärna lite kort om dig själv så återkopplar vi så snart vi kan!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?